Ce este tusea?

Tusea este un reflex, adică un răspuns spontan, autonom al organismului. Precum alte reflexe precum strănutul sau clipitul, tusea ajută la protejarea organismului, în acest caz a căilor respiratorii, împotriva iritanților. Căile noastre respiratorii sunt echipate cu terminații nervoase care detectează iritanții și trimit un semnal spre creier. Drept răspuns, creierul transmite înapoi un semnal mușchilor peretelui toracic și abdomenului pentru a produce rapid și cu forță o respirație profundă, urmată de o respirație rapidă și puternică, în încercarea de a elimina iritantul.

O tânără, înfășurată în haine de iarnă, tuse într-o basmaluță

Acest răspuns eficient și aproape instantaneu se numește tuse. Tusea poate propulsa aerul și particulele din căile respiratorii cu o viteză de până la 50 de mile pe oră.

De ce tușim

Tusea ajută la purificarea căilor respiratorii de iritanți precum praful și alte toxine. Tusea joacă, de asemenea, un rol important în curățarea căilor respiratorii de mucus. În mod normal, căile noastre respiratorii produc o cantitate mică de mucus pentru a se menține umede și pentru a menține un strat subțire care tapetează interiorul bronhiilor (căilor bronșice).

Acest strat de mucus acționează ca o barieră de protecție împotriva iritanților care pot fi respirați; acest lucru este important pentru a preveni ca iritanții care intră pe căile respiratorii să rămână blocați aici. Acest mucus este în mod constant propulsat către gură de periile mici localizate de-a lungul căilor bronșice numite cilii. Acestea transportă mucusul din căile bronșice spre gât, unde mucusul este înghițit. Ocazională, tusea rară ajută la mobilizarea mucusului și nu are efecte negative asupra organismului.

O diagramă detaliată arată diferitele părți ale căilor respiratorii în raport cu o tuse

  1. lumenul bronhiilor
  2. stratul fin a mucusului
  3. terminațiuni filiforme ( cilii)
  4. mucoasa bronhiilor

Aflați mai multe despre Flavamed®

სად შევიძინოთ?