Cum funcționează căile respiratorii

Care este structura căilor noastre respiratorii

De obicei, aerul este inhalat pe nas. Când corpul nostru are nevoie de mai mult aer, nasul nu este întotdeauna cel mai eficient mod de pătrundere a aerului în plămâni. Prin urmare, respirația pe gură poate fi uneori necesară, în special în timpul efortului fizic.

După ce a intrat pe nas sau pe gură, aerul călătorește prin trahee. Traheea se împarte în căile bronșice din stânga și dreapta, numite bronhii. Acestea ajung până la plămâni, unde continuă să se împartă în tuburi mai mici și mai mici. Cele mai mici tuburi se termină în saci cu aer mici numiți alveole.

Plămânii normali conțin peste 300 de milioane de acești saci cu aer minusculi. Dacă ar fi deschise și extinse, acestea ar acoperi zona unui teren de tenis dublu!

Sacii cu aer se aseamănă cu ciorchini de struguri minusculi atașați căilor bronșice. Fiecare sac cu aer este înconjurat de vase mici de sânge. Acesta este locul în care oxigenul pe care îl respirăm este schimbat cu dioxidul de carbon.

Aerul pe care îl respirăm conține oxigen. Oxigenul este un gaz care furnizează organismului nostru energie. Acesta pătrunde în vasele noastre de sânge prin micii saci cu aer din plămâni.

Dioxidul de carbon este un gaz care este produs de organism ca produs rezidual. Pentru a elimina din corpul nostru dioxidul de carbon, acest gaz este transportat din tot corpul în vase mici de sânge spre căile respiratorii. Dioxidul de carbon iese din sânge prin căile respiratorii; acesta intră în sacii cu aer și este expirat din plămâni.

Pentru ca organismul nostru să funcționeze în mod normal, o rată regulată de inspir al oxigenului și de expir al dioxidului de carbon este extrem de importantă.

O diagramă a părții superior a corpului demonstrează structura căilor respiratorii

structura căilor aeriene:

  1. nasul
  2. gura
  3. laringe
  4. trahea
  5. plămînii
  6. bronhii

Scopul căilor noastre respiratorii

Scopul plămânilor noștri este de a aduce oxigenul în organism și de a elimina dioxidul de carbon din organism. Oxigenul este conținut în aerul pe care îl respirăm și ne oferă energie. Dioxidul de carbon este un deșeu produs de organismul nostru. Pentru ca organismul să funcționeze bine, oxigenul trebuie să pătrundă în sânge și dioxidul de carbon trebuie să părăsească sângele în ritm regulat.

Cum se protejează căile noastre respiratorii de iritanți

Căile respiratorii au câteva moduri de a se proteja de iritanți.

O ilustrație arată o continuare a căilor respiratorii prin nas și gură

Nasul

Nasul funcționează drept un filtru la inspir, prevenind pătrunderea particulelor mari nedorite în căile respiratorii inferioare.

O ilustrație arată mucoasă și terminațiunile filiforme care acoperă tuburile bronșice și se numesc cilii în căile respiratorii

Mucusul și cilii

Dacă un iritant pătrunde în căile bronșice, acesta va rămâne blocat în stratul subțire de mucus care tapetează lumenul căilor respiratorii. Acest mucus se mai numește spută sau flegmă. Este în permanență propulsat spre gură de către firișoarele de păr numite cili care se aliniază de-a lungul căilor bronșice. Cilii deplasează mucusul din căile bronșice spre gât, unde mucusul este înghițit. Organismul nostru face acest lucru în mod instinctiv.

O ilustrație arată un bărbat care tuseste în pumn din cauza unui iritant în căile respiratorii

Tusea

Un alt mecanism de protecție pentru căile respiratorii este tusea. Tusea apare drept rezultat al iritației căilor respiratorii. Tusea poate îndepărta mucusul din căile respiratorii mai rapid decât cilii.