Răceala obișnuită

Ce este răceala obișnuită?

Răceala obișnuită este o infecție bruscă a nasului, gâtului și a căilor bronșice.

O femeie care are răceala obișnuită este întinsă în pat uitându-se la un termometru pentru măsurarea febrei

Common cold

Cauzele răcelii obișnuite

Răceala obișnuită este de obicei cauzată de viruși. Există peste 200 de viruși diferiți care pot cauza răceala obișnuită.

Aceasta afectează oamenii de pe tot globul și poate apărea în orice moment al anului; cu toate acestea, este cea mai frecventă în timpul iernii, adică în special între octombrie și martie în emisfera nordică și în anotimpurile ploioase.

Virușii răcelii se răspândesc prin picături mici de aer, care sunt eliberate atunci când o persoană bolnavă strănută, tușește sau își suflă nasul. O persoană poate răci dacă o altă persoană cu răceală strănută, tușește sau își suflă nasul în apropiere sau prin atingerea propriilor ochi, a nasului sau gurii după ce a atins ceva contaminat de un virus al răcelii, cum ar fi o jucărie sau un mâner.

Părinții adesea se molipsesc de răceli de la copiii lor, care de obicei se molipsesc de răceală de la alți copii. O răceală se poate răspândi rapid prin școli sau grădinițe. Cei care suferă de răceală sunt cel mai contagioși în primele două-trei zile de boală. O răceală nu este de obicei contagioasă după prima saptămână.

Cum afectează organismul răceala obișnuită

Infecția începe de obicei în gât, urmată de nas.

Simptomele răcelii obișnuite

Răceala obișnuită provoacă cel mai adesea un nas înfundat sau secreții nazale și strănut. Simptome obișnuite sunt, de asemenea, senzația de zgârieturi în gât și tusea.

 

Tusea începe de obicei cu o fază uscată scurtă și devine umedă în următoarele două zile înainte de a reveni înapoi la o tuse uscată.

Alte simptome includ durerile de cap, oboseala, durerile musculare sau pierderea poftei de mâncare.

Adulții și copiii mai mari cu răceli, în general, nu au febră sau au o febră scăzută. Copiii mici au adesea o temperatură a corpului în jur de 37,7 până la 38,8°C. Un simptom este adesea mai deranjant decât celelalte simptome, iar simptomele se schimbă de obicei pe parcursul răcelii.

Simptomele ating apogeul de obicei la două până la patru zile după debutul răcelii. La adulți, răceala trece de obicei în termen de șapte până la zece zile. Cu toate acestea, tusea poate dura mai mult, adică până la trei săptămâni. La copii, răceala obișnuită durează mai mult decât la adulți, rezolvându-se de regulă în zece-cincisprezece zile, iar tusea durează în medie până la 25 de zile.

Severitatea răcelii obișnuite

În cazul oamenilor sănătoși, răceala obișnuită este o boală autolimitată, ceea ce înseamnă că va dispărea în cea mai mare parte în câteva zile. Cu toate acestea, atât la adulții, cât și la copiii cu astm, răcelile sunt cele mai frecvente cauze declanșatoare ale respirației șuierătoare și ale exacerbărilor astmului. O răceală poate duce, de asemenea, la infecții bacteriene potențial mai grave, precum sinusita, infecții ale urechilor, bronșită și pneumonie.

Următoarele grupuri de persoane prezintă cel mai mare risc de a dezvolta complicații ale răcelii:

  • Copiii mai mici de doi ani
  • Femeile însărcinate
  • Persoanele mai mari de 60 de ani
  • Pacienții cu boli ale căilor respiratorii îndelungate, precum astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • Pacienții cu boli cardiace sau renale îndelungate
  • Pacienții cu diabet zaharat sau o altă tulburare metabolică - Pacienții cu o boală care suprimă sistemul imunitar - Pacienții care administrează medicamente care suprimă sistemul imunitar

Răcelile sunt cel mai frecvent motiv pentru care copiii lipsesc de la școală și părinții lipsesc de la serviciu.

Factorii de risc pentru răceala obișnuită

Copiii se îmbolnăvesc de răceala obișnuită mai frecvent decât adulții. În timp ce adulții au două sau trei răceli pe an, copiii pot avea până la opt răceli pe an.

Profilaxie

Pentru a reduce șansele de a face răceală, adulții și copiii ar trebui să se spele pe mâini după ștergerea nasului, schimbarea scutecelor, folosirea toaletei și înainte de a mânca și pregăti mâncarea. Suprafețele atinse în mod obișnuit, cum ar fi mânerele chiuvetei sau butoanele ușilor, trebuie curățate în mod regulat. Prosoapele de hârtie pot fi utilizate în loc de a folosi în comun prosoape din stofă.

Întărirea sistemului imunitar poate ajuta organismul să combată infecțiile. Evitarea fumatului pasiv, care este cauza mai multor probleme de sănătate, inclusiv răcelile, poate ajuta la sprijinirea sistemului imunitar. Consumul multor lichide și somnul suficient pot, de asemenea, ajuta la funcționarea sistemului imunitar.

 

Când este nevoie de consultația unui medic:
Majoritatea simptomelor de răceală dispar într-o săptămână. Cu toate acestea, este recomandat să consultați un medic dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți dificultăți de respirație sau încă vă simțiți rău după șapte-zece zile.