Pneumonia

Ce este pneumonia?

La fel ca bronșita, pneumonia este o infecție a căilor respiratorii inferioare. Cu toate acestea, aceasta ajunge mai profund în căile respiratorii decât bronșita.

Ilustrație a omului care expectorează sputa, care este un simptom al pneumoniei

Pneumonia is an infection of the airways below the throat that goes further into the airways than bronchitis

Cauzele pneumoniei

Pneumonia este cauzată de o infecție a căilor respiratorii inferioare cu bacterii respiratorii, virusuri sau fungi. Bacteriile sunt cea mai frecventă cauză a pneumoniei la adulți. Printre virusurile care pot infecta căile respiratorii și pot cauza pneumonie, gripa sau virusul gripal este cel mai frecvent la adulți.

Cum afectează organismul pneumonia

Infecția căilor respiratorii inferioare determină inflamații în sacii cu aer. Această inflamație determină umplerea sacilor cu aer cu lichid și puroi.

Simptomele pneumoniei

La fel ca în cazul bronșitei, simptomele pneumoniei includ de obicei o tuse uscată sau umedă și febră. Pot apărea și frisoane și dificultăți de respirație.

Severitatea pneumoniei

Simptomele pneumoniei pot fi ușoare sau severe. Mulți factori influențează severitatea pneumoniei, precum ar fi tipul de germeni care provoacă infecția căilor respiratorii, vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Pneumonia tinde să fie mai gravă la copiii cu vârsta sub cinci ani, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, persoanele cu anumite afecțiuni cum ar fi insuficiența cardiacă, diabetul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau persoanele care au sistemul imunitar slab.

Factorii de risc pentru pneumonie

Mulți factori precum vârsta, fumatul și alte afecțiuni medicale pot spori șansele de a dezvolta pneumonie.

Pneumonia poate afecta oamenii de toate vârstele. Cu toate acestea, două grupe de vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta pneumonie și de a avea o pneumonie mai severă:

 • sugarii cu vârsta de doi ani și mai puțin, deoarece sistemul lor imunitar încă se dezvoltă.
 • persoanele care au 65 de ani sau mai mult, deoarece sistemul lor imunitar începe să se schimbe drept proces normal al îmbătrânirii.

Alți factori care sporesc risculul de pneumonie includ:

 • Fumatul țigărilor
 • Gripa suportată recent
 • Boli ale căilor respiratorii, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronșiectaziile sau fibroza chistică (mucoviscidoza)
 • Spitalizarea într-o unitate de terapie intensivă, mai ales dacă pacientul primește suport respirator cu ajutorul unui ventilator
 • Dificultăți de tuse, de ex. din cauza unui accident vascular cerebral - Dificultăți de înghițire

Profilaxie

 • Vaccinurile pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de pneumonie. Vaccinurile sunt disponibile pentru a preveni pneumonia cauzată de bacteriile pneumococice sau virusul gripal sau gripa. Vaccinurile nu pot preveni toate cazurile de infecție. Cu toate acestea, în comparație cu cei care nu au fost vaccinați, persoanele care dezvoltă pneumonie după vaccinare tind să aibă simptome mai ușoare, care durează o perioadă mai scurtă și au mai puține complicații grave.
 • O igienă bună, adică spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru a elimina germenii, este un alt mod de a preveni pneumonia.
 • Renunțarea la fumat ajută la prevenirea pneumoniei, deoarece fumatul dăunează capacității căilor respiratorii de a se autopurifica și de a se apăra de germeni.
 • Menținerea sistemului imunitar într-o stare bună prin exerciții fizice și alimentație sănătoasă sunt de asemenea utile în prevenirea pneumoniei.
 • Good hygiene, i.e. washing hands with water and soap to remove germs, is another way to prevent pneumonia.
 • Quitting smoking helps prevent pneumonia because smoking damages the airways’ ability to filter out and defend themselves against germs.
 • Keeping the immune system strong through exercise and healthy eating are also helpful in preventing pneumonia.

Consultați imediat un medic dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți:

febră înaltă, frisoane cu tremurături, tuse umedă care nu se ameliorează sau se înrăutățește, dispnee la activitățile zilnice normale, dureri în piept la respirație sau tuse, o agravare bruscă a stării de sănătate după o răceală sau gripă.