Bronșită cronică

Ce este bronșita cronică?

Bronșita este o infecție a căilor respiratorii inferioare. Cronic înseamnă că starea durează mult timp.

Ilustrație care arată un bărbat care expectorează sputa, care este un simptom al bronșitei cronice

Bronșita cronică este prezentă în majoritatea zilelor timp de cel puțin trei luni ale anului și cel puțin doi ani la rând.

Cauzele bronșitei cronice

Fumatul țigărilor este cauza principală a bronșitei cronice. Atunci când fumul de tutun este inhalat, acesta irită căile respiratorii și acestea produc mucus. Oamenii care au fost expuși la alte substanțe iritante ale căilor respiratorii, cum ar fi vapori chimici sau praf pentru mult timp pot, de asemenea, dezvolta, bronșită cronică.

Cum afectează organismal bronșita cronică

Bronșita cronică este o afecțiune persistentă. În această afecțiune, mucoasa căilor bronșice este în permanență iritată și inflamată. Aceasta provoacă formarea mucusului. Mucusul congestionează căile respiratorii și face dificilă pătrunderea aerului în căile aeriene

Simptomele bronșitei cronice

Principalul simptom al bronșitei cronice este tusea care nu dispare timp de luni întregi și produce aproape întotdeauna mucus. Pacienții pot avea, de asemenea, dificultăți de respirație și o senzație de constricție în piept.

Severitatea bronșitei cronice

Bronșita cronică este o afecțiune medicală serioasă care se manifestă îndelungat. Diagnosticul și tratamentul precoce, combinate cu renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv, pot îmbunătăți calitatea vieții. Cu toate acestea, șansa de recuperare completă este mică pentru persoanele care suferă de bronșită cronică severă.

Factorii de risc pentru bronșita cronică

Factorii de risc pentru bronșita cronică includ:

  • Fumatul țigărilor
  • Astmul bronșic
  • Multiple infecții ale căilor respiratorii inferioare în anamneză
  • Infecții multiple ale căilor respiratorii la copil

Profilaxie:
Pentru fumători, cea mai importantă măsură de profilaxie este renunțarea la fumat. Evitarea prafului și a fumurilor chimice este de asemenea recomandată.

სად შევიძინოთ?